Най-продавани
Кои храни да избягваме за здрави и бели зъби

Кои храни да избягваме за здрави и бели зъби

Храната, която избираме е важна не само за да се нахраним или за новата ни лятна диета. Хранителните продукти, които слагаме на масата си и с които приготвяме ястията у дома трябва да биват съобразявани и с още нещо- ефекта, който оказват на зъбите и венците ни.

Да, всяка храна и напитка имат ефект не само от енергийна гледна точка, но и като фактор за здрави и бели зъби, както и за добре поддържани венци. И тъй като е ясно, че от здравето на устата зависят още редица неща, не бива да гледаме с малка доза доверие на факторите и най-вече храните и напитките, които могат да навредят на зъбите и венците.

Важността на избора на храна

Щом четете тези редове, вероятно вече сте се замисляли за връзката между вида храна и напитки и здравето на зъбите и венците. Оралната хигиена е от крайно висока важност за целия ни организъм. Ето защо типът диета и меню, което определяте за себе си и семейството е важна не по-малко от всички други методи на поддържане на здрави зъби и венци.

„Вие сте това, което ядете“. Популярният израз описва нещата до голяма степен доста ясно. В този материал ще поговорим за храните, които могат да доведат устната кухина и по-точно здравето на зъбите и венците до нежелано неприятно състояние, след което да има нужда от допълнителни намеси от специалисти и лекари.

За да не се стига от това ще опишем хранителните продукти, които е добре да избягваме, когато държим да имаме здрави и бели зъби, непокътнати от трудните задачи, които така или иначе им възлагаме.

Пазете се от захарта и киселините

Всички сме наясно със „злодея“, който нагло вреди на зъбите и венците ни – плаката! Ето защо трябва да уточним, че плаката е вследствие на приеманите с храната захари и киселини. Те са на практика основните виновници за развитието на плака в устната кухина. Отговорни са за разрушаването на емайла на зъбите, рушенето на зъбите и до голяма степен за всички дентални проблеми.

Ето и категориите храни, които е добре да избягваме, когато желаем здрави зъби и венци.

Храни с високо киселинно съдържание

Така нареченото pH (киселинност), което е с различна стойност при всички храни. „Киселинните“ храни имат способността да разяждат зъбите и по-скоро техния емайл. По този начин се образуват кариеси и разрушаване на зъбите. Отслабналият емайл може да доведе още до различни проблеми, като свръхчувствителност и обезцветяване на зъбите.

Примери на храни с висока киселинност са лимоните, кисели краставички и всякакъв вид туршия, доматите, алкохолът, кафето и др.

От друга страна примери за храни с ниско съдържание на киселини са бананите, броколи, крехкото (без мазнини) месо, пълнозърнестите храни, яйцата, сиренето, ядките, зеленчуците и др.

Храни, богати на захар

Навярно всички сме наясно за вредните способности на захарта, които тя има и прилага върху зъбите ни. Само знаенето обаче не решава проблема. Нужни са и мерки в ограничаването на този вид храни. Захарта е вредна за зъбите заради бактерията в устата ни, която се храни точно със захарите. Тази бактерия създава киселини в устната кухина, които умеят да причиняват инфекции.

Основното, което е добре да знаем тук е, че захарите в устната кухина са едни от основните причинители и първа стъпка към процес на образуването на кариеси.

Естествено, наясно сме, че няма как да изолираме всички храни, от които си набавяме захари в менюто си. Но идеята тук е да сведем до минимум тяхната употреба. Това важи с пълна сила най-вече за рафинираната захар. Това далеч не означава да забравим за малките удоволствия като шоколад и други сладки лакомства.

Просто след хапване на подобни хранителни продукти е най-добре да се запътим към четката и пастата за зъби, с които добре да почистим остатъците от захар в устата и между зъбите.

Примери за храни, богати на захар са самата рафинирана захар, всякакъв вид бонбони, изсушени плодове, десерти, конфитюри, зърнени закуски.

Твърде „лепкави“ и дъвчащи храни

Най-големите злодеи, става ли дума за вреда по зъбите, които е меко казано добре да избягваме. От подобни храни не страдат само зъбите, но и венците. Тяхната супер сила е да залепват по трудно достъпни места в устната кухина и най-вече между зъбите. Така невидими за нас и недостижими за четката за зъби тези остатъци могат да се застоят там прекалено пагубно и дълго време.

Основата на проблема е, че остатъците от тези храни с превръщат в леговище за бактерии и дългото им присъствие по зъбите позволява на тези бактерии да произвеждат повече киселина от нормалното количество. Почистването и миенето на зъбите в такива случаи е жизнено важно.

Храни, съдържащи скорбяла и такива, богати на преработени въглехидрати

Рафинираните или т.нар. преработени въглехидрати са по право сред най-опасните за здравето на зъбите и венците. Когато ги консумираме храната си, те се превръщат в захари незабавно още в устната кухина. Така започва производството на киселини от „злата“ бактерия, която описахме по-горе.

Много скорбялни храни, включително хлябът, картофите, пастата могат лесно да се скрият между зъбите ни. В случай, че не сте ги считали за опасни до този момент, помислете пак. Веднъж попаднали в устната кухина при хранене, те започва да се превръщат в захари почти мигновено под влиянието на ензимите, съдържащи се в слюнката.

Храни, които изсушават устата

Най-добрата защита срещу здравословни орални проблеми е слюнката. Тя е оръжието на природата, което се справя с голяма част от проблемите и се грижи за хигиената на устата, като отмива плаката. Тя също предоставя ключови минерали, нужни на зъбите.

Слюнката предотвратява храната да се скрие между зъбите и също успява да се справи с първите знаци на развалени зъби, заболявания на венците и други устни инфекции. За съжаление, когато устата е суха, слюнката логично не може да свърши работата си добре, тъй като е много малко като количество.

Устата може да бъде изсушена бързо от някои лекарства, кафе, енергийни напитки и алкохол.

Твърди храни, трудни за дъвчене

Емайлът- една от най-здравите части на тялото. Макар и да притежава тази издръжливост емайлът не би могъл да търпи продължително желанието ни да дъвчем твърди храни. Важно е да знаем, че ако някоя храна е прекалено твърда, не е добре да я дъвчем, тъй като по този начин натоварваме излишно емайла.

Лошият навик за дъвчене на кубче лед, твърди бонбони или не добре приготвени пуканки е познат на всеки от нас. В повечето от времето, докато се храним зъбите ни търпят и се справят с трудни задачи, но емайлът може да бъде повреден до такава степен, че да счупим парче от зъба си при хранене.

Ето защо, направете си добра услуга и не дъвчете прекалено твърди храни и субстанции.

Кои храни да избягваме

Лепкави и дъвчащи бонбони

Виждали ли сте някога зъболекар да дъвче бонбон? Не? И неслучайно. Причината за това е, че един зъболекар е абсолютно наясно какво би могъл да стори един такъв бонбон на зъбите ни, особено ако приемаме подобни храни често. Високото захарно съдържание в комбинация с лепкавостта им ги прави филм на ужасите за устната кухина, тъй като веществата в тях подхранват бактериите.

Твърди бонбони

Парченцата, които остават от тях между зъбите могат да бъдат много коварни, тъй като са практически невидими и няма как да бъдат усетени къде са. Така те могат да увредят емайла допълнително, а при някои случаи дори е възможно да се счупи и парче от зъба.

Много от нас мислят, че просто смученето на твърд бонбон решава проблема. Това може би е още по-лоша идеа. По този начин се позволява устната кухина да се препълни със захари за дълъг период от време. Това позволяван а „лошите“ бактерии да се развиват и произвеждат вредните киселини.

Кисели бонбони

Киселите бонбони са също нежелателни, тъй като увреждат сериозно зъбите ни. Те съдържат различни киселини, в сравнение с другите видове бонбони. Но по-големият проблем идва от там, че не можем да „отмием“ вредите от тези бонбони просто с едно миене на зъби . Причината за това е, че твърде бързото миене на зъбите с четка и паста веднага след ядене на подобни бонбони може да увреди допълнително емайла.

Сушени плодове

Считани са за здравословна закуска, което вярно до голяма степен. Но сушените плодове могат да допринесат за проблеми със зъбите и венците ни. Проблемът идва от там, че сушените плодове са в повечето случаи лепкави и съдържат високо количество захар. Все неща, които гарантират вреда на зъбите и венците.

Те съдържат огромно количество натурални захари и неразградими целулозни фибри, които ги правят толкова лоши за зъбите, колкото са и бонбоните. Най-добрият заместител в случая са пресните плодове.

Цитрусови плодове

Препълнени с витамин С, тези природни дарове могат да бъдат в същото време вредни за зъбите. Причината за това е, че те са заредени и с киселини, които могат да разрушат емайла на зъбите. Най-киселинните са лимонът и грейпфрутът, докато портокалът е най-малко киселинен от тази група плодове.

Но за да използваме всички други плюсове на цитрусите е добре да пием вода, след като сме ги употребили независимо дали във вид на сок или пресен плод. Така ще успеем да отмием киселината от зъбите.

Стерилизирани плодове и компоти

Повечето храни съдържат естествени захари в себе си. За разлика от тях консервираните плодове и компоти имат твърде много добавяна захар. Това ги превръща в храна, която е по-добре да се избягва. Стерилизираните цитрусови плодове са най-опасни за зъбите ни. Това е така, защото те комбинират твърде високо съдържание на захар с високо наличие на натурални киселини.

Бисквити и крекери

Да, повечето от тях не съдържат захар. Но в същото време те са доста опасни за зъбите. Причината за това са преработените въглехидрати в тях. Те се разпадат бързо на захари още в устната кухина. Освен това повечето крекери и соленки се „Загнездват“ между зъбите при дъвчене, което също допринася за вредата и помага на вредните бактерии.

Картофен чипс

Типиен представител на храните, богато на скорбяла, чипсът има супер силата да се прикрие между зъбите. Там останалите частици остават необезпокоени. Това означава, че винаги, когато си позволим да хапнем чипс (което всъщност е доста вредно като цяло за организма), да изплакнем и почистим добре устната кухина след това.

Бял хляб

Вината тук отново е на преработените въглехидрати. Дори при самото дъвчене на хляба, ензимите в слюнката разграждат скорбялата и я превръщат в захари. Субстанцията на хляба му позволява още да остави следи между зъбите, което е поредният проблем. За да избегнем подобни проблеми и все пак да хапваме хляб, можем да преминем към пълнозърнест.

Пуканки

Да, чудесен избор по време на кино са, но трябва да внимаваме за парченца от тях, които не са добре „изпукали“ и са останали супер твърди. Това може да увреди сериозно емайла на зъбите. Втората опасност, която пуканките крият за зъбите е, че умеят да се „скрият“ между тях и да поостанат там, вредейки не само на зъбите, но и на венците.

Фъстъчено масло и желета

Комбинацията им никак не е лоша, напротив. Но трябва да сме наясно колко вредни могат да бъдат за зъбите и двете субстанции. Те са леко лепкави и успяват да останат между зъбите за известно време. Така помагат на вредните бактерии там. А никой н би искал това!

Лед

Да, не става за ядене, но доста от нас си спомнят да се хрускали парче лед просто ей така. Самоти съдържание на леда не е фатално за зъбите. Проблем е твърдостта, която може да увреди емайла.

Оцет

Използваме оцетът предимно за дресинг за салата, сосове и туршии. Оцетът обаче може да активира развалянето на зъбите ни. Различни проучвания сочат, че се забелязва повишаване на развалянето на зъбите при хора, които употребяват повече оцет. Компромисен вариант както и при други подобни храни е да изплакнем добре устата след употребата на оцет.

Туршии

И отново- проблемът тук е киселината. Оцетът е най-честата съставка в маринатата на туршията и киселите краставички. Именно на тях се дължи специфичния вкус. И именно тази киселина е вредна за зъбите и техния емайл. Решението- след сандвича с кисели краставички пийте достатъчно количество вода.

Домати

Проблемът при тях е отново, че съдържат киселина в големи количества. Разбира се, ако ги ядем към ястие, вредата не е голяма. Но е добре да имаме предвид тяхната киселинна природа и да пием вода, след като сме употребили подобни храни.

Ментови бонбони и загряващи бонбони за кашлица

Свежият дъх е от голямо значение, да. Но когато става въпрос и за здравето на зъбите, няма второ мнение, че те са с първостепенна важност. Ето защо понякога използваме ментови бонбони и такива, чиято цел е да „сгреят“ гърлото при настинки и кашлица. Ментовите бонбони обаче не са най-добрата идея. Причината е, че те остават в устата доста дълго време, при което насищат зъбите ни със захар.

За по-добра защита и все пак свеж дъх е добре да потърсим такива ментови дражета, които нямат съдържание на захар.

Танинова киселина

Съдържа се във виното, кафето и черния чай. Все напитки, които харесваме. Те обаче оставят петна върху зъбите ни и вредят на белия цвят. Танините също умеят да изсушават устната кухина, което от своя страна значи – ниско количество на слюнката.

Храни със наситен (дори и естествен) цвят

Едни от най-полезните за организма храни са боровинките и всички от това семейство, както и къри например. Те обаче лесно могат да навредят на зъбите ни. Ето защо след като употребяваме такива храни е добре да изплакнем добре устата и почистим зъбите.

Всички изброени предложения по-горе са храни, които могат да навредят на зъбите, емайла и венците. Не трябва да забравяме обаче и някои от тези продукти са крайно полезни за целия ни организъм, което ги прави задължителен елемент от здравословните диети. Най-важното е след употребата им да не забравяме да почистим добре устата, зъбите и венците.

Друга добра идея е да избягваме безпричинното хранене и приемане на леки закуски ако няма допълнителна нужда за тях.

Коментари
    Остави коментар