Най-продавани
Как да изберем правилните избелващи средства за зъбите си

Как да изберем правилните избелващи средства за зъбите си

Всеки би се радвал на усмивка на холивудска звезда. Белите зъби обаче не са просто даденост. Не, те трябва да бъдат поддържани и грижовно следени. За приятна усмивка и бели зъби трябва да се грижим добре не само за начина си на хранене, но и за поддържането на зъбите си с допълнителни медикаменти и дентални средства.

Обезцветяването на зъбите всъщност представлява появата на тъмни петна или цялостното потъмняване на зъбите. Причините за това могат да бъдат редица, но основният начин по който ние лично влияем на зъбите си е чрез храни и напитки, които действат за потъмняването.

Но ние можем да влияем и по обратен начин на това. Можем да се грижим за здравето и белия цвят на зъбите си. Особено сега, когато има редица дентални медикаменти, които помагат в избелването на зъбите и поддържането им в този приятен вид за дълго време.

В търговската мрежа и при зъболекаря си вече можем да открием ленти за избелване на зъби, пасти за зъби, води за отмиване, гелове. Често използвано е и избелването с лазер. Изборът на избелващо средство зависи предимно от изискванията на Вашите зъби, както и от съветите на личния Ви зъболекар. Вслушваме ли се в тях сме една стъпка по-близо до блестяща усмивка.

Какви са причините за потъмняването на зъбите?

С напредването на възрастта, зъбите тенденциозно потъмняват. Поне такъв е случаят при повечето хора. Според различни специалисти, както и Американската Академия по Козметично Зъболечение, причините за това могат да бъдат както вътрешни, така и външни.

Т.нар. „вътрешни причини“ са разрушаването на зъбите, наранявания или използване на някои антибиотици в детството. „Външните“ причини за потъмняването на зъбите пък са предимно употребата на храни и напитки, съдържащи естествени или изкуствени багрилни вещества. Такива са някои видове чай, вино и кафе.

Морковите и портокалите са сред полезните иначе плодове, които могат да влияят не особено добре на цвета на зъбите. Пушенето на цигари и пури също влияе сериозно в посока потъмняване на зъбите.

Добра новина е, че можем и сами да се справяме с потъмняването на зъбите. Начините могат да бъдат натурални, но и с помощта на допълнителни избелващи медикаменти. Какъвто и продукт и начин да изберем е добре да се консултираме със специалист.

В случай, че сме посещавали своя зъболекар през последната година или няколко месеца и не сме установили някакви сериозни проблеми, можем да се впуснем в задачата с избелването на зъбите чрез различни медикаменти.

Въпреки това, трябва да имаме предвид, че ако имаме чувствителни зъби и венци, тъмни петна или други проблеми, които изискват лечение е добре да се справим първо с този тип проблеми.

Как да изберем правилния продукт?

Факт – избелващите пасти за зъби и четките за тази цел работят и могат да направят зъбите с нюанс или два по-светли. Те успяват в това начинание чрез премахването на появилите се петна. Добре е да знаем кой продукт е най-подходящ за нашите зъбите, като се стремим да използваме точно него.

Водите за отмиване също помагат в задачата с избелването на зъбите, тъй като не позволяват застояването на храна в недостъпните за четката места. Тези медикаменти работят добре и с други продукти с тази цел и са добра добавка към процеса на избелване на зъбите.

Лентите за избелване и геловете

Също подходящо средство за избелване на зъбите и премахването на тъмните петна по тях. Те се прилагат директно върху зъбите, като геловете се нанасят с малка четка. Тези т.нар избелващи средства съдържат пероксид. Колкото по-високо е съдържанието на пероксид в тях и колкото по-дълго време сме подложили зъбите под тяхното влияние, толкова „по-бял” ще бъде ефектът.

Избелване при зъболекаря

Възможно е Вашият зъболекар да предложи да избелвате зъбите си под негов надзор, което е нормално. Понякога при избелването с гел или други методи е нужно да се избегне контакта между избелващото вещество и венците. По този начин се избягва причиняването на раздразнение и прекалена чувствителност.

Други ефикасни методи на избелване включват специални светлини и лазери. Процедурите с тези устройства обаче могат да бъдат проведени само в зъболекарски кабинет.

Допълнителна информация

Във всички случаи, трябва да се посъветвате с личния си зъболекар, стане ли дума за избелване на зъбите Ви. Специалист ще Ви посъветва най-добре как и кога не трябва да прекалявате с употребата на избелващи вещества. Ще разясни принципите на честотата на използването им. По този начин ще се грижите за белия цвят на зъбите си, без излишни рискове.

Във всички случаи обаче е добре да имаме предвид и храните и напитките, които влияят зле на белия цвят на зъбите ни. Следващият етап е да подберем внимателно средствата, с които искаме да избелваме зъбите си. Все пак зъбите ни са за абсолютно „лична употреба“ и е добре да направим най-добрия избор.

Коментари
    Остави коментар