Най-продавани
Защо да инвестираме в грижата за зъбите

Защо да инвестираме в грижата за зъбите

В съвременното общество, в което живеем грижата за външния вид е от висока степен и крайно ценена. Добрият външен вид върши работа в куп ситуации в личния живот и професионалната кариера. Максимата, разбира се трябва да има своето покритие.

Но за добър външен вид са нужни усилия. Понякога малко, понякога много. Грижата за зъбите е не само от здравословно естество, а и от чисто визуално значение. Ето защо е абсолютно целесъобразно да инвестираме в грижата за зъбите.

Цената и инвестицията на красивата усмивка не трябва да бъде пресмятана само и единствено в пари. Нужни са последователност и желание. По този начин резултатите ще бъдат точно такива, каквито ни се иска да бъдат – чудесни.

Защо да инвестираме в грижата за зъбите?

Защото си струва. Красивата усмивка е признак на здрава усмивка. Дължи се не само на вида на зъбите и венците, но и на тяхното здравословно състояние. Ето защо пестенето от тази грижа и нужните за нея средства е навик, който трябва да бъде добре преосмислен и превъзмогнат.

Ето няколко причини, заради които си струва да инвестираме в грижата за зъбите си:

-          Грижата за зъбите премахва ежедневните вреди, които нанасяме волно или не на зъбите и венците си.

Факт. Дори с храненето с полезни храни, употребата на напитки, пушенето, ние спомагаме вредните последици за цялата устна кухина. Здравите зъби, са красивите зъби. Често обратното важи в пълна сила.

Така става ясно, че грижата за зъбите цели минимизиране на вредите, които ние сами им нанасяме. Така всяка усмивка няма да бъде излишна, нито ще бъде спестена. Редовното почистване на зъбите е основна част от ежедневната грижа за тях и резултатите от него никога не закъсняват.

Например – плаката, тъмните петна, загубата на зъбен емайл са все неприятности, които са резултат от начина ни на живот и хранене. Те се случват всеки ден. И ако грижата за зъбите не бъде също ежедневна рутина, проблемите се появяват.

Дори белотата на зъбите да не бъде на нивото, на което ни се иска, факт е, че те могат да бъдат добре поддържани и здрави, въпреки това. Начините са редовност и употребата на правилните медикаменти у дома и при личния зъболекар.

-          За да подобрим външния си вид, дори само за специални случаи

Дори за индивидуален случай, специалните грижи, които ни струват време и известно количество пари могат да се превърнат в здравословна рутина. Понякога, когато искаме усмивката да засияе на максимум, заради особен празничен случай, като интервю за работа или важна среща, идеята е да вложим колкото е нужно, за да се получи планирания ефект. Добро решение, което е крайно разумно да се превърне е навик.

По този начин – със здрави и красиви зъби всеки изпитва по-високо чувство на увереност, прави добро първо впечатление. А всички знаем, че то е от голямо значение в съвременния свят, в който живеем.

-          За по-добра орална хигиена

Времето и парите, които инвестираме от естетична гледна точка в зъбите си, всъщност допринасят и цялостното им добро здравословно състояние. В момента, в който започнете да се грижите за зъбите си малко по-добре, отколкото преди, ефектът не закъснява. Започвате да забелязвате резултатите.

Например – факт е, че хората, които ценят високо вида на усмивката си, всъщност полагат много по-голяма грижа за нея от останалите. Използват подходящи пасти за зъби, а не каквито и да са. Избират правилно водата за уста. Редовно имат под ръка конец за зъби. Ходят на зъболекар не само в момента, когато имат проблем, а регулярно.

Когато имаме добра орална хигиена, ние намаляваме и рисковете от заболявания. Друг доказан факт е, че здравите зъби, венци и устна кухина спомагат за здраво тяло и организъм. Достатъчен стимул, за да променим към по-добро грижата си за зъбите, чрез малко по-голяма инвестиция в тях.

-          Практични разходи

На практика всички разходи, които бихме приели като излишни за зъбите си, ще окажат положителен ефект върху сметката, която вероятно ще трябва да платим при зъболекаря. Тоест, умното инвестиране се отплаща на следващ етап.

Много по-евтино е да се грижим редовно за устата и зъбите си, отколкото да посещаваме зъболекаря си само два-три пъти в годината, но да плащаме главоломни суми за това.

Причината за това е, че повечето процедури по възстановяване на вредите по зъбите ни биха ни излезли доста „по-солено“, отколкото редовните инвестиции в тяхното поддържане.

-          Останалата част от тялото ни

Да, както вече е ясно, от проблемите със зъбите може да страдат и други части от тялото ни. Причината за това е, че устата ни е на практика вход към вътрешната част на тялото и останалите органи в него. Поддържайки здрави зъби и устна кухина, ние поддържаме и тялото си в изправност.

Пример – бактериите, които виреят в устната кухина и вредят на зъбите и венците ги правят податливи на инфекции. Те могат да прераснат във възпаления, което е всъщност нормалната реакция на тялото при подобни случаи. А възпаленията влияят на целия ни организъм.

Възпаленията, които засягат устната кухина могат да отслабят организма и да му попречат в преработването на захари. А това, съответно би могло да ни създаде допълнителни здравословни проблеми.

-          Връзката между венците и сърцето

Да, има такава. Една от основните връзки между здравето на устата и тялото е връзката между заболяванията на венците и заболяванията на сърцето. Макар и не добре изследвана, доказано е, че над 90% от хората, които имат проблеми със сърцето, имат неприятности и с венците.

Специалистите смятат, че тази връзка се дължи на факта, че възпаленията на венците водят до възпаление на кръвоносните съдове. Те от своя страна оказват негативно влияние на сърцето, увеличавайки вероятността за сърдечно заболяване.

-          Времето и зъбите

Дори между тях съществува логична и обоснована връзка. Тъй като живеем в забързани времена, имаме нужда да бъдем по-продуктивни в живота си и да не губим излишно време. А грижата за зъбите може да спести много излишно време в перспектива.

Причината е, че при ситуация на спешен случай, свързан със проблеми със зъбите ни, можем да страдаме от това дни наред. Дори след процедурите при зъболекаря може да бъдем нетрудоспособни за известно време. Факт.

Планирайки редовните си посещения при зъболекаря бихме могли да окрием евентуалните проблеми в по-ранна фаза. Така няма да се стигне до ексцесии, които струват не само време, но и повече пари.

-          Здравна осигуреност

В случай, че сме здравно осигурени, ние имаме право на безплатни процедури, свързани със здравето на зъбите и устната кухина. Всеки може да провери своя здравен статус и да се възползва от така или иначе полагащите му се процедури. Това ще спести много повече ако се наложи да се лекуват по-сериозни проблеми.

Друга добра полза от редовните зъболекарски прегледи е, че вероятно ще се справим (или свикнем) със „вродения“ страх от зъболекаря.

-          Приятен или лош дъх

Един от най-неприятните ефекти, резултат на проблеми в устната кухина. Има случаи, в които ментовите бонбони не биха могли да решат проблема изначално. А свежият дъх е също толкова важен, колкото и външния вид на зъбите.

В случай, че „страдате“ от това неудобство, то най-вероятно за него има логична причина. Тя може да бъде лоша орална хигиена, заболяване на венците, покритие по повърхността на езика, не добре почистени протези, застояла храна в недостъпните за четката места и много други.

Инвестицията в добра орална хигиена би могла да спести дори тези неудобства и да намали вероятността за лош дъх.

Най-добрият план срещу лош дъх е редовното посещение при зъболекар, както и добрите медикаменти за домашно третиране на зъбите и устната кухина.

-          Срещу заболявания на венците

Може би една от най-сериозните причини за грижа за зъбите. Лошата грижа за зъбите може да доведе до заболявания на венците, като пародонтоза. Заболявания като това представляват резултат от натрупване на плака. Това е безцветна бактерия, която се натрупва по зъбите.

За да избегнем този факт са нужни две неща – редовна грижа с подходящите медикаменти и посещения при зъболекаря.

Това е от високо значение, тъй като след като плаката започне да се натрупва по зъбите, тя може да доведе до редица други проблеми, като раздразнения на венците, възпаления и дори гингвинит.

-          Самочувствието и спокойствието от здравите зъби

Здравите и приятни зъби са сред нещата, които действат дори върху нашето самочувствие. Съответно – проблемни зъби, потъмнели петна по тях и кариеси вършат точно обратното. Ето защо инвестицията в грижата за зъбите трябва да бъде наравно с грижата и за останалата част на тялото.

Факт, който ще даде резултати бързо, след като бъде реализиран. Ето защо добрата инвестиция в здравето на зъбите се отплаща многократно и на няколко нива.

Коментари
    Остави коментар