Най-продавани
Защо пожълтяват зъбите ни? Причини да пожълтеят зъбите

Защо пожълтяват зъбите ни? Причини да пожълтеят зъбите

Забелязали ли сте, че някои от зъбите ви са по-тъмни от другите? Това се дължи на дебелината на емайла, на местата където е по-тънък, може да прозира дентина (материалът под емайла), а той е с тъмен жълт цвят. Най-често това се случва при кучешките зъби. Като оставим настрана структурата на зъбите и гените, има някои външни фактори, които може да влияят върху белотата на усмивката.

Устна хигиена

Миенето на зъбите е навик, който се създава в ранна детска възраст и определя комфорта и здравето. При някои заболявания, например респираторни, на устната кухина, горните дихателни пътища и т.н., може да се наблюдава увеличено натрупване на плака, лош дъх и пожълтяване на зъбите. Обикновено това са моментни състояния и отминават с премахване на причината. Задължително е след боледуване четката за зъби да бъде сменена, защото по нея са полепнали бактериите и болестотворните микроорганизми, които са причинили заболяването. Така се намалява опасността от повторно заразяване.

Малко хора спазват правилото за двукратно миене на зъбите. Най-често миенето е само сутрин, а това може да причини много проблеми. През деня слюнката отмива и неутрализира бактериите, докато през нощта нейното секретиране е намалено, а това в комбинация с остатъците от храна, позволява на микробите да се развиват безпроблемно. Затова препоръката за миене сутрин и вечер е важно да се спазва, ако целта е бели и здрави зъби. Разбира се, ползването на пасти за избелване на зъбите е добро решение.

Съществува и другата крайност – травмиране на зъбите от прекалено миене. Ползването на абразивни пасти за зъби и избелващи техники, прекаленото натискане при четкане, честото миене на зъбите, също могат да навредят на зъбния емайл. В резултат на това, по-тъмния жълт цвят на дентина прозира през емайла и променя вида на зъбите.

Тютюнопушене

Това е един от навиците, които имат негативно влияние върху здравето и красотата. Никотинът оцветява зъбите (а също кожата и ноктите) в жълто, а премахването му изисква специални усилия, само с избелваща паста може и да не се получи.

Храни и напитки

Като главни виновници за оцветяване на зъбите се сочат кафето и червеното вино. Макар това да е така, петна по емайла може да нанесат също къпини, боровинки, цвекло и други плодове и зеленчуци със силен цвят. Чаят също води до оцветяване на зъбите, особено черният. Умереното им консумиране, както и редовното почистване, може да намалят риска от промяна в цвета на зъбите. Другият вариант е редовна употреба на лентички за избелване на зъбите.

Медикаменти

Някои лекарства могат да причинят временна промяна в цвета на зъбите. Такива са антибиотиците от групата на тетрациклините и амоксициклините. Оцветяването обикновено преминава скоро след спиране на приема на съответното лекарство, но ефектът може да бъде и по-продължителен. Разбира се, този страничен ефект не е задължително да се прояви и е по-скоро рядкост, като се проявява най-вече при деца до 7-годишна възраст.

Ползването на подходящи хигиенни продукти, паста за избелване на зъбите, избелващи ленти, както и вода за уста, може да възвърне белотата на усмивката.

Коментари
    Остави коментар